Babel

Audio & Photo Documentary

Info Audio & Foto Documentaire
Voor Amarte Fonds 2021

Een reis in foto’s en audioverhalen langs openbare boekenkastjes in Amsterdam en Antwerpen.

De kleine openbare boekenkastjes hangen aan gevels, staan verborgen tussen fietsen of achter plantenbakken. Buurtbewoners ruilen er hun boeken of grasduinen in papieren vergezichten. Een man met een chinees boek in zijn handen vertelt dat je alle talen in de boekenkasten terugvindt, van Nederlands, Russisch, Engels tot Turks. Alsof heel de wereld samenkomt op die zelf getimmerde boekenplankjes.

Steden zijn moderne torens van Babel: een polyglotte menigte met honderden tongvallen. Het oorspronkelijke verhaal van de toren bestempelt die meertaligheid als een vorm van boetedoening. Maar wat als de parabel altijd verkeerd is verteld; brengt het stapelen van stenen en samenwerken, mensen juist niet dichter bij elkaar?

Dit werk verkent de talige knoop die de mens is. Een reis langs openbare boekenkastjes en audiogesprekken over meertaligheid en onvertaalbare gevoelens.

Info

Exhibitions: OBA Amsterdam, Huis van alle Talen, Hard//Hoofd magazine, Dag van de Europese Taal, EUNIC. Leporello Booklet, distributed in public bookcases around the Netherlands and Belgium.

Supported by Amarte Fonds. Thanks to SonoDocs   Thanks to Maud Vanhauwaert en de Toren van Babel in Antwerpen. Music Blue Dot Sessions (Free Music Archive / NonCommercial License)

b-1

Bekijk in landschapmodus + koptelefoon
Fullscreen optie zit rechtsboven

b-1
De kleine openbare boekenkastjes hangen aan gevels, staan verborgen tussen fietsen of achter plantenbakken. Buurtbewoners ruilen er hun boeken of grasduinen in papieren vergezichten.
b-2
b-3
b-8
b-tekst-audio
De inhoud van de kleine boekenkasten weerspiegelt een meertalig landschap. Elke grote stad is als een moderne Toren van Babel.
00:00 / 00:00
b-7
b-10
b-5
b-tekst
Een voorbijganger vertelt me dat je alle talen in de boekenkasten terugvindt, van Russisch, Chinees tot Turks. Alsof heel de wereld samenkomt op die zelf getimmerde boekenplankjes.
00:00 / 00:00
b-audio-2
b-4
b-6
b-tekst
Wat als het verhaal van Babel altijd achterstevoren is verteld? Brengt het stapelen van stenen mensen niet dichter tot elkaar?
00:00 / 00:00
b-10-a
b-11
credits
Prosper de Roos, Amsterdam/ Antwerpen, 2020

Met speciale dank aan Maud Vanhauwaert & Toren van Babel in Antwerpen.
Muziek Blue Dot Sessions (Free Music Archive / NonCommercial License)
Met dank aan het Amarte Fonds & SonoDocs.
b-12

Bekijk in landschapmodus + koptelefoon
Fullscreen optie zit rechtsboven

Exit full screenEnter Full screen
previous arrow
next arrow